„Un veac de unitate”

Acum mai bine de 100 ani, în 1916, în timpul Primului Război Mondial, în zona Mateiașului, Grupul Nămăiești – condus de Generalul Traian Găiseanu – având în componență diviziile 22 și 12 Infanterie, a reușit să reziste unui inamic net superior echipat și mult mai bine pregătit. Sub deviza “Pe aici nu se trece!”, trupele române au oprit înaintarea Puterilor centrale spre Câmpia Română prin acest punct.

După doi ani de privațiuni și orori ale războiului, în 1918, poporul român și-a văzut realizat visul de aur, Unirea României Mari.

Mausoleul Eroilor de la Mateiaș este ridicat în cinstea bravilor musceleni care și-au dat viața pentru acest moment național de răscruce.

După 100 de ani, pentru prima dată în România la un monument comemorativ, de Noaptea Muzeelor, Primăria Municipiului Câmpulung și Muzeul Municipal organizează un spectacol fastuos de lumini, imagini și proiecții cartate.

Cu titlul sugestiv  „Un veac de unitate”, vă așteptăm sâmbătă, 19 mai, începând cu ora 21.oo, la Mausoleul Eroilor de la Mateiaș, pentru a vizita Mausoleul așa cum nu l-ați văzut vreodată.

Accesul este gratuit, iar prin grija sponsorilor evenimentului se asigură transport gratuit la fiecare 30 minute din centrul Câmpulungului.

„Un veac de unitate” – un proiect al Primăriei Municipiului Câmpulung și al Muzeului Municipal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat!
%d blogeri au apreciat: