Salariații care se autorecenzează au dreptul la o zi liberă plătită

Conform OUG nr. 39/2021 pentru modificarea OUG nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor (RPL2021)publicată în Monitorul Oficial nr. 530 din 21 mai 2021, calendarul de pregătire și efectuare a RPL2021 a fost revizuit, colectarea datelor mutându-se în perioada februarie-iulie 2022, în loc de iulie-noiembrie 2021.

De asemenea, potrivit actului normativ, baza de date pentru RPL2021 cu date pentru clădiri și locuințe se realizează până la 31 ianuarie 2022. În perioada februarie-iulie 2022 se desfășoară, etapizat, recenzarea populației și locuințelor. În funcție de evoluția unor evenimente la nivel național: pandemii, dezastre naturale, stări de alertă, stări de urgență, alegeri locale, alegeri parlamentare, referendumuri, modificarea perioadei de desfășurare a recensământului general agricol, care pot afecta desfășurarea recensământului, perioada de colectare a datelor poate fi modificată prin hotărâre a CCRPL2021.

În perioada februarie-martie 2022 se realizează colectarea indirectă a variabilelor din programul de observare a recensământului identificate în surse administrative. În perioada martie-mai 2022 se realizează colectarea online a înregistrărilor individuale și a celor referitoare la gospodării, locuințe și clădiri – autorecenzarea online. În intervalul mai-iulie 2022 se realizează în teren colectarea prin interviu față-în-față asistată de calculator a înregistrărilor individuale, pentru acele persoane pentru care nu s-a realizat autorecenzarea online.

În perioada mai-iulie 2022 se realizează în teren colectarea prin interviu asistată de calculator a clădirilor și locuințelor pentru care nu s-a realizat autorecenzarea online.

În perioada august-septembrie 2022 se realizează asigurarea completitudinii datelor individuale privind persoanele, gospodăriile, locuințele și clădirile. Aceasta se realizează prin imputare prin metode statistice, din surse statistice și administrative, pentru acele unități statistice pentru care nu există un formular completat cu date, în conformitate cu metodologia prevăzută.

Pentru verificarea calității informațiilor înregistrate la recensământ se organizează o cercetare statistică post-recensământ în perioada iulie-august 2022; aceasta se efectuează cu recenzori selectați în acest scop.

De menționat că, potrivit art. 49 din OUG nr. 19/2020, persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode. Dovada autorecenzării online se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării. Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de soluția informatică funcțională pe site-ul recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ RPL2021. Angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzării online au obligația de a le acorda acestora ziua liberă, plătită, la o dată stabilită de comun acord cu persoanele îndreptățite. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării. Se acordă o singură zi liberă, plătită, unei persoane salariate, indiferent dacă aceasta a realizat autorecenzarea online pentru sine și pentru alți membri ai gospodăriei, sau pentru alte persoane conform prevederilor actului normativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat!
%d blogeri au apreciat: