S-a descoperit cea mai adâncă peștera din România!

Zilele trecute, un grup de specialiști împreună cu un pasionat al muntelui și un jurnalist desăvârșit, au participat la tabăra de explorare în Avenul din Colții Grindului, în Munții Piatra Craiului. Aceștia au asitat și au ajutat la cel mai mare moment din ultimii ani legat de cercetările speologilor: cea mai mare peșteră din România se află în Munții Piatra Craiului.  Este un moment unic pentru români, asta deoarece până astăzi, datele informative legate de cea mai adâncă peșteră erau cu totul altele.

„O simplă căutare pe internet ne indică faptul că cea mai adâncă peșteră din România este Peștera V5, din platoul carstic Padiș, Munții Apuseni. 653 de metri adâncime. Era. Echipa de explorare din Grind a ajuns, în noaptea de duminică spre luni, la adâncimea de 769 de metri. O zi mai târziu, a fost realizată și ridicarea topografică ce probează acest număr, minus 769. Ceea ce face ca cea mai adâncă peșteră din România să fie în Piatra Craiului. Deocamdată. Explorările continuă, în Apuseni. Și ne bucurăm că e așa. Dar continuă și în Piatra Craiului 🙂

Noi am petrecut trei zile și jumătate, în Avenul din Colții Grindului. Am lucrat în zona neexplorată a avenului. Ne-am odihnit în bivuacul amenajat la adâncimea de 540 de metri. În aven, am fost patru speologi, din București, Argeș și Brașov. În refugiul de lângă intrare, au fost doi speologi, iar de sprijin la cărat materiale s-au ocupat alți doi prieteni. Am ținut legătura cu „suprafața” printr-un sistem de telefonie. Așa că „suprafața” a știut când am plecat la explorare, când ne-am întors, când și cât ne-am odihnit 🙂 când am cartat sectoarele proaspăt explorate, cum arată actualul punct terminus al avenului, în ce echipe am început urcarea spre ieșire și cum merge demontarea corzilor.

Fiecare din noi a intrat în aven cu o motivație. Niciunul nu suferă de mania recordurilor. Dar știți cam ce simți când cobori într-o verticală încă neexplorată, de peste 40 de metri? Sau când iei urma apelor, într-un canion subteran cu pereți alb-curați? Sau când galeria pe care o explorezi se oprește într-un sifon (sector complet inundat)?

E reușita tuturor speologilor care au lucrat în Grind. Care au lucrat zile la rând, la mai bine de jumătate de kilometru sub pământ, să mute stânci, cât să găsească o continuare a avenului. Care au donat sute de metri de coardă statică nou-nouță sau care au obținut, din sponsorizări, dispozitivele pentru fixat corzile pe stâncă. Și a prietenului care a urcat noaptea, singur, la refugiul de suprafață, să ne aștepte, la ieșire. Mulțumim frumos” , a postat jurnalistul Claudiu Loghin, cel care a participat la expediție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat!
%d blogeri au apreciat: