Exponatul lunii, la Muzeul Județean

Muzeul Județean Argeș expune în luna martie, în cadrul micro-expoziției „Exponatul lunii”, 2 piese interesante, „cel mai mare și cel mai mic ou” din colecția oologicã a muzeului. Cel mai mare ou din colecție provine de la un struț crescut în captivitate. Struțul este cea mai mare pasãre care trãiește în prezent pe Pãmânt. Pânã la mijlocul secolului XX, struții populau sud-vestul Asiei, Peninsula Arabicã și Africa.
În sud-vestul Asiei și Peninsula Arabicã au fost vânați, pentru pene și carne, pânã la dispariție. Astãzi, struții mai pot fi întâlniți în libertate numai în Africa, la sud de deșertul Sahara.
Cealaltã extremã este reprezentatã de oul unui pițigoi codat. Dimensiunile sale depãșesc foarte puțin pragul de 10 mm, fiind cel mai mic ou din colecția muzeului. Pițigoiul codat este o pasãre sedentarã, de talie micã, ușor de recunoscut datoritã cozii foarte lungi în comparație cu restul corpului, mic și relativ rotund. Este o specie destul de comunã în pãdurile de foioase și de amestec, cu tufișuri dese, fiind întâlnit de la șes pânã în zona montanã. Este prezent de asemenea, în parcuri și grãdini. Exponatele pot fi vãzute în holul Muzeului Județean Argeș, intrarea din strada Eroilor, de luni pânã duminicã, între orele 9:00-17:00.(foto:jurnaluldearges.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat!
%d blogeri au apreciat: