Un domnitor al poeziei româneşti, Eminescu!

Astăzi, o zi marcantă pentru literatura română! S-au împlinit 168 de ani de la nașterea poetului, prozatorului și jurnalistului român, Mihai Eminescu. O clipă să ne oprim din grijile noastre de zi cu zi, din goana nebună după îndeplinirea dorințelor…și să vorbim despre marele nostru poet, Mihai Eminescu. Câți dintre voi ați știut astăzi fără să deschideți televizorul sau orice mijloc de informare, că astăzi este ziua lui Eminescu? La Biblioteca Municipală ”Ion Barbu” din Câmpulung elevi de la clasa a XII-a de la Liceul Teoretic ”Dan Barbilian” din Câmpulung îndrumați de profesorul de Limba și Literatura Română, Cristina Pîslaru, au participat la o lecție interactivă în care s-a prezentat viața marelui poet.

 Un alt moment a fost organizat tot la Bibliotecă de către mai mulți elevi de la Școala Gimnazială ”Oprea Iorgulescu” din Municipiul Câmpulung, îndrumați de profesorii Angela Bițan și Gabriela Horobeanu. Bine pregătiți și cu multe cunoștințe asimilate despre Eminescu, elevii au prezentat câteva fragmente legate de viața poetului, au recitat poezii și au interpretat cântece. Spectacolul a fost pe măsura evenimentului creat cu ocazia acestei zile de care nimeni nu ar trebui să uite. 

Punctul culminant a fost când Cristian Militaru, referent la Biblioteca Municipală ”Ion Barbu” ne-a prezentat lucruri puțin știute de Câmpulungeni:

”Punctul central al acestei expoziții îl reprezintă manuscrisele poetului Mihai Eminescu, manuscrise care au ajuns în posesia lui Titu Maiorescu, lăsate prin moștenire prin testament de către poet. La vremea sa, Titu Maiorescu, marele critic literar le-a donat Bibliotecii Academiei Române pe 25 iunie 1902, un număr de 46 de volume de manuscrise cuprinzând peste 14.000 de pagini, de la poezii originale în diverse variante, elemente de filozofie germană și filozofie românească, documente oficiale din perioada lui Eminescu de când era bibliotecar la Biblioteca Centrală din Iași și director în același timp, documente de când era jurnalist la ziarul Timpul și la Curierul de Iași, precum și încercări de texte literare. Volumele au ajuns în posesia Bibliotecii Municipale Câmpulung în anul 2016, fiind donate de către Biblioteca Academiei Române, în cadrul unui parteneriat încheiat cu această instituție de prestigiu din România, ocazie cu care am beneficiat de această donație de 24 de volume de manuscrise din cele 46 care cuprind o serie de elemente inedite”. A declarat Cristian Militaru – referent la Biblioteca Municipală ”Ion Barbu” 

Câți știm ce comoară eminesciană se află chiar în orașul nostru? Până când ne vom da seama de răspuns, să ne aducem aminte de câteva versuri cunoscute și  în strânsă legătură cu tema de astăzi:

„Sub un cer de stele sudice, Eminescu să ne judece!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat!
%d blogeri au apreciat: