Salvatorii montani se perfecționează la Cabana Capra

În perioada 3-12 martie la Cabana Capra, pe Transfăgărășan, la o altitudine de 1700 metri, se desfășoară Stagiul Național de Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă, forma de specializare in meseria de salvator montan, cod COR 541904. Stagiul este organizat de către Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România împreună cu Consiliul Județean , prin intermediul Salvamont Argeș, sub egida Departamentului pentru Situații de Urgență. Pe parcursul a zece zile, unitatea canină (conductor + câine) trebuie să progreseze in așa fel încât la examenul final, să dovedească capabilitatea accesului oriunde în zona montană, să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă pe o suprafață de 2 hectare, după care să arate că se poate retrage în siguranță. Probele de acces includ schiul de tură, rapelul pe stâncă și/sau gheață, precum și alte situații care pot fi întâlnite în timpul unei acțiuni de salvare. Unitățile canine candidate, sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu și eliminatoriu, în perioada 19-21 februarie, la Cota 2000 Transfăgărășan.
La stagiul final vor participa echipaje din Alba, Suceava, Gorj, și Argeș. În ultimele cinci zile ale stagiului, vor fi prezente toate unitățile canine de avalanșă brevetate până acum în țara noastră, pentru reconfirmarea anuală. Reconfirmarea anuală a brevetului este obligatorie pentru menținerea statutului operațional al unității canine.
Într-una din zilele stagiului, unitățile canine vor beneficia de un antrenament aero pentru inserția/extracția cu troliul de la locul avalanșei, cu un elicopter tip EC130 al Inspectoratului General de Aviație. Trebuie menționat aici sprijinul deosebit pe care Departamentul pentru Situații de Urgență îl acordă activității noastre, mai ales că o parte a operatorilor aero sunt la rândul lor instructori canini, ceea ce face lucrul să fie foarte fluent și la cote ridicate de profesionalism, a precizat Ion Sănduloiu – Șeful Serviciului Public Salvamont Argeș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat!
%d blogeri au apreciat: