România va interzice pungile din plastic

Comisia Europeană a adoptat prima strategie la nivel european privind materialele plastice! România urmează să interzică, din vara acestui an, pungile din plastic subţire şi foarte subţire cu mâner. 

Toate ambalajele din plastic de pe piaţa Uniunii Europene (UE) vor deveni reciclabile până în 2030, consumul de articole din plastic de unică folosinţă va fi redus, iar utilizarea intenţionată a microplasticului va fi limitată, notează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Strategia privind materialele plastice adoptată în data de 16 ianuarie 2018 de către Executivul comunitar va transforma modul în care produsele sunt concepute, fabricate, folosite şi reciclate în UE.

În cursul anului 2018, Comisia Europeană va prezenta o propunere privind articolele din plastic de unică folosinţă, în conformitate cu cerinţele privind o mai bună reglementare. Legislaţia europeană a dus, deja, la o reducere semnificativă a utilizării pungilor de plastic în mai multe state membre. În plus, Comisia a anunţat că va lua măsuri pentru a limita utilizarea microplasticului în produse şi va stabili standarde pentru plasticul biodegradabil şi compostabil.

România a început să se alinieze la legislaţia europeană, iar pungile de transport din plastic subțire cu mâner vor fi interzise începând cu 2018, atât la introducerea pe piață cât și pentru comercializare.

 

De asemenea, proiectul de act normativ prevede că, începând cu 27 mai 2018, Ministerul Mediului raportează cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subţire, atunci când furnizează către Comisia Europeană date privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat!
%d blogeri au apreciat: