Noi condiţii de participare în Liga 2

Ultimul Comitet Executiv al FRF din 2018, care a avut loc pe 12 decembrie, a dus la aprobarea noilor condiţii pentru ca echipele din Liga 2 să poată lua startul în competiţie începând cu ediţia 2019-2020. Membrii acestuia au votat în unanimitate „Regulamentul de certificare a condiţiilor de participare în competiţia Liga 2”.

Regulamentul aduce mai multe noutăţi faţă de faza pilot pe care s-a mers în acest sezon şi are ca scop, spune FRF, „să furnizeze o competiţie mai solidă, cu cât mai puţine echipe retrase, să promoveze cluburile cu viziune strategică a performanţei pe termen lung şi să confere o siguranţă financiară jucătorilor şi antrenorilor”.

„Este un proiect care nu a prins viaţă ieri. Este un proiect pe care cluburile din Liga a 2-a l-au discutat şi dezvoltat în timp. Începând din sezonul trecut, 2017-2018, s-a introdus acest nou regulament: «Regulamentul privind certificarea condiţiilor minime de participare în Liga a 2-a»”. A fost un proiect-pilot, care e început, a prezentat şi anumite dificultăţi, dificultăţi pe care le-am conştientizat de-a lungul sezonului şi, împreună cu cluburile participante la Liga a 2-a, am căzut de acord asupra a ceea ce trebuie modificat. Începând din noul sezon avem acest regulament-cadru care va suferi modificări, în funcţie de anumite probleme de moment, care apar de fiecare dată la început de nou sezon. Modificări în funcţie de ROAF, de vârstei jucătorilor under, care au obligaţia de a participa. Dar este regulamentul-cadru, care va statuta începând cu 2019-2020 condiţiile de bază”, a explicat Auraş Braşoveanu, fost conducător de club în Liga 2 şi membru în CEx.

50.000 de lei garanţie pentru a lua startul în Liga 2

Una dintre principalele reguli introduse pentru sezonul 2019/2010 reprezintă o garanţie financiară în valoare de 50.000 de lei pe care cluburile sunt obligate să o achite pentru participarea în competiţie. Aceasta va fi returnată către cluburi la finalul sezonului.

„În primul rând, a fost introdusă garanţia financiară. Începând cu sezonul 2019-2020, cluburile vor avea obligaţia de a depune odată cu cererea de înscriere în competiţie suma de 50.000 de lei cu cu titlu de garanţie, sumă care va fi returnată la data de 15 mai, din sezonul respectiv, dată care este similară cu finalul sezonului, din care mai rămâne de disputat două etape”, a mai spus Braşoveanu.

Suma de 50.000 de lei este pe placul cluburilor, care au contribuit la realizarea acestui regulament: „Feedback-ul a fost pozitiv. Acest regulament a fost conceput şi elaborat în urma discuţiilor care s-au întins pe doi ani, deci nu e un regulament care a fost, spun aşa, metaforit, născut ieri. Nu. A fost gândit, elaborat pe o perioadă de doi ani de zile. Anul trecut a fost pus în practică aşa cum a reieşit la momentul acela, că ar fi bine. Îl punem în practică tocmai pentru a responsabiliza cluburile, de a da alt statut Ligii a 2-a. În urma desfăşurării sezonului au apărut câteva lucruri care nu au fost acoperite, le-am gândit, am căzut de acord că trebuie completat, lucru care s-a întâmplat”.

Un alt punct extrem de important din acest regulament-cadru îl reprezintă obligativitatea tuturor cluburilor din Liga 2 de a avea la dispoziţie un teren de dimensiuni normale care să fie folosit exclusiv pentru copii şi juniori.

Mai mult, pentru participare în Liga 2, din sezonul 2020-2021, un club nu primeşte certificatul dacă:

  • nu furnizează informaţiile juridice necesare
    • nu prezintă situaţiile financiare anuale
    • are datorii restante către jucători şi staff
    • are datorii către asigurările sociale sau fiscale

(sursa: liga2.prosport.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat!
%d blogeri au apreciat: