„Fără penali în funcții publice”. Se strâng semnături pentru modificarea Constituţiei

A fost lansată campania Fără penali în funcții publice, care își propune să strângă 500.000 de semnături, în şase luni, pentru a modifica Constituția, în aşa fel încât accesul în funcţii publice alese a unor persoane condamnate penal să fie interzis prin legea fundamentală.

Astăzi a fost autentificat la notariat Grupul de inițiativă al campaniei Fără penali în funcții publice, format din filosoful Mihai Șora, scriitorul Gabriel Liiceanu, pianistul Dan Grigore, juristul Eugen Vasiliu, activistul civic Valeriu Nicolae, președintele Asociației Colectiv GTG 3010, Eugen IancuOana Negru și Mihai Tudorică, membri ai grupului „Rezistența”, Klaus Fabritius, reprezentant al Forumului Democrat al Germanilor din România, cetățeni implicați în acțiuni civice și președintele comitetului, avocatul Mihai Badea.

Fără penali în funcții publice este o inițiativă cetățenească susținută de USR, care își propune să strângă 500.000 de semnături, în şase luni, pentru a modifica Constituția. Prin aceasta se doreşte ca persoanele condamnate penal să nu mai poată ocupa funcții publice alese în stat. Înainte de începerea efectivă de strângere a semnăturilor, anunţă USR, vor mai fi necesari doi pași: avizul de la Consiliul Legislativ și publicarea proiectului în Monitorul Oficial.

Reprezentanţii USR mai spun că, în prezent, integritatea membrilor din Guvern este reglementată prin lege, dar nu și cea a reprezentanților autorităților publice locale, a deputaților, senatorilor și a președintelui României. Noul alineat propus va fi introdus la art. 37 din Constituție și ar urma să reglementeze acest aspect:

„(3) Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”

USR transmite că alineatul propus a modifica legea fundamentală respectă Declarația Universală a Drepturilor Omului, pactele și tratatele internaționale la care România este parte, jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, recomandările Comisiei de la Veneția și concordă cu prevederile similare care se regăsesc în constituțiile unor state europene cu îndelungate tradiții democratice.

În urmă cu un an eram în stradă și protestam împotriva Ordonanței 13. Alături de sute de mii de oameni din toată țara. Cele mai mari proteste de stradă de la Revoluție încoace, mai mulți oameni decât la Revoluție. După un an, lucrurile sunt cam în același punct. Două Guverne au fost schimbate, dar asaltul împotriva legilor justiției continuă pentru că un grup de politicieni penali, strânși în jurul lui Liviu Dragnea, folosesc puterea pe care o au pentru a scăpa de pușcărie sau pentru a continua să fure, iar oamenii continuă și ei să iasă în stradă, declară Dan Barna, președintele USR. (sursa: timpolis.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat!
%d blogeri au apreciat: