Epopeea porcilor mistreți continuă la Lerești

Mai multe localități argeșene au fost „vizitate” în cea de-a doua parte a anului trecut de turme de mistreți. Prăpădul pe care l-au lăsat în urmă este de nedescris. Fie că a fost vorba despre terenuri arabile, ori de livezi, terenuri de pășunat, islazuri, etc., pagubele produse de animalele sălbatice sunt deosebit de mari.

Fiind sesizat de către mai mulți cetățeni, care reclamau faptul că aproximativ 80% din islazul comunal a fost distrus de mistreți, iar oamenii nu mai au unde să-și ducă vitele la pășunat, primarul comunei Lerești – Marin Toader  a căutat să găsească o soluție la această problemă. Dar, pentru că trăim în România, demersurile edilului lereștean s-au transformat într-o adevărată epopee. A chemat reprezentanții instituțiilor statului: Fondul de Mediu, Fondul de Vânătoare, Direcția Silvică, ș.a., care … ce să vezi (?) a consemnat ]ntr-un proces verbal faptul că „păgubitul este de vină, pentru că nu a montat sperietori omologate și dispozitive de îndepărtare a vânatului”. În zadar a încercat primarul Toader să afle de la oficiali cum arată aceste dispozitive, tot ce a primit din partea lor a fost … ridicatul din umeri. Numai că acest gest nu avea cum să fie consemnat în procesul verbal.

În ianuarie 2018, constatând că se extind pagubele, întâiul gospodar al Lereștiului i-a chemat din nou, dar cu același rezultat. Mai mult, aceștia nici nu știu cum să calculeze pagubele. Dovedind că are un simț al umorului dezvoltat, primarul Marin Toader spune că îi va chema din nou pe reprezentanții entităților responsabile de gestionarea fondului de vânătoare, deși sunt slabe speranțele să se rezolve problema, iar ca ultimă soluție, „probabil că o să se ducă primarul să stea pe islaz”. Cum epopeea porcilor mistreți este departe de a se finaliza, vom urmări îndeaproape atât demersurile primarului Marin Toader, cât și modul în care autoritățile statului se feresc de răspunsuri tranșante. Nu de alta, dar suntem tare curioși să aflăm și noi cum arată sperietorile omologate, cine trebuie să le omologheze, dar și ce fel de dispozitive de îndepărtare a vânatului trebuie să fie folosite în astfel de cazuri. To be continued !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat!
%d blogeri au apreciat: